Vår dröm

- Äntligen står vårt uterum färdigt. Huset blev så mycket större och vårt uterum har verkligen blivit en plats för avkoppling. Just så här ska det kännas när väl Ditt uterum är färdigbyggt. Det är väl därför Du vill ha ett uterum?


Bygga uterum? Planera först!

Innan Du kan börja bygga Ditt uterum måste Du dock göra lite förarbete. Nedan följer några punkter som kan hjälpa Dig att komma igenom planeringsstadiet och börja bygga.


Innan man kan börja bygga är det lite att tänka på. Ta hjälp av  "Uterum - tips och råd"



Inglasning har olika kvalité

Kvalitén på en inglasning hänger på varje tillverkare. Det är de som väljer ut detaljerna som i sin tur styr om en inglasning ska vara tät och om alla skjutdörrar ska löpa lätt. Detta ska uppfyllas år efter år trots att skjutdörrar öppnas och stängs oftare än vanligare dörrar och att ett uterum oftast placeras där det är som hårdast väder. Tänk långsiktigt! Välj en tillverkare som Du kan lita på.

Bygglov för uterum

Bygglov och bygganmälan ska alltid göras om ett uterum blir en tillbyggnad till det befintliga huset. I vissa fall behövs det inget bygglov om ett uterum byggs fristående. Om det handlar om en inglasning av fasad beror det på. Börja med att höra Dig för på stadsbyggnadskontoret i Din kommun för att veta säkert. Att bygga uterum utan att ansöka om bygglov kan få tråkiga följder.


Uterum eller vinterträdgård?

Ska Ditt uterum bara förlänga sommaren eller vill Du kunna använda det året om?


Uterum som regnskydd

Om Du bara vill ha ett uterum som skyddar mot det förädiska sommarregnet räcker det med en inglasning med enkelglaspartier.


Som förlänger sommaren

Du vill kanske förlänga sommaren med Ditt uterum kan Du välja till energiglas på Din inglasning i enkelglas.


Från tidigt på våren

Vill Du kunna ha glädje av Ditt uterum från tidigt på våren till sent på hösten behövs det ett isolerglasalternativ.


Året om

Ditt uterum ska kunna användas som alla andra rum. Nu gäller det att ha en inglasning som har ett lågt u-värde så att Du kan få varmt i Ditt uterum även när det är som kallast. Då bör Du välja en inglasning som är inglasad med isolerglas och har bruten köldbrygga. Ditt uterum ska helt enkelt vara ett innerum.


Att välja placering

Uterum placeras normalt i anslutning till en redan befintlig byggnad. Tänk på att ta tillvara på husets arkitektur för att Ditt uterum ska komma till sin rätt. Det är lättare att bygga som passar in om man kan få en inglasning som är "skräddarsydd". Uterum behöver inte vara dyrare hos en tillverkare som tillverkar efter kundens mått.


I uterum - ute eller inne?

Uterum ska minska gränsen mellan ute och inne. Den skall bli den naturliga gången till trädgården där Du ska fånga in dofter och färger. Placera det där Du vill gå ut i Din trädgård.


Med morgonsol eller kvällssol?

När på dagen kommer Ditt uterum att användas mest? Placera Ditt uterum där det känns lättillgängligt och bekvämt och ta samtidigt hänsyn till solens läge.


Insynsskyddat?

Uterum har stora glaspartier som det är lätt att se igenom, både från insidan och utsidan. Blir placeringen insynsskyddad? Finns det buskar och träd som skyddar och ramar in? Kan Du plantera något för att hindra insynen? Om Du kommer att få full insyn från någon sida kanske Du ska fundera på att bygga panel och fönster på den sidan istället för skjutdörrar.


Se mer om olika inglasning av uterum, altan, veranda, balkong och vinterträdgård


Välja inglasning

Ska Ditt uterum vara inglasad med skjutdörrar eller vikdörrar? Vill Du öppna runt om eller ska en sida vara fast? Variationerna är näst intill oändliga och det är Du som bestämmer hur Din inglasning ska se ut.



Skjutdörrar och lyftskjutdörrar

Skjutdörrar finns i två varianter, vanliga och lyftskjutdörrar. Båda går att använda för inglasning av uterum och fasad. Vanliga skjutdörrar rullar på hjul och skjuts åt sidan för att öppnas. De kan beställas både som skjutfönster och skjutdörrar.

Lyftskjutdörrar har en lyftfunktion som lyfter undan de tätande detaljerna så att skjutdörrar lättare kan fösas undan. Lyftbara skjutdörrar är bra om man vill att varje enskild skjutdörr ska vara stor. Stora skjutdörrar blir också tunga och denna lyftfunktion gör det lättare att öppna dörrarna.


Vikdörrar - 90% öppning

Vikdörrar är en kostsammare variant men ger helt andra möjligheter. Går att användas för inglasning av uterum och fasad. Med vikpartier har du ingen dörr som Du "gömmer" de andra skjutdörrarna bakom. Vikdörrar kan antingen öppnas så att vikpartier är på utsidan eller på insidan. Man kan dela upp vikningen hur som helst, beroende på om man vill ha en vikdörr som man går ut och in igenom när vikpartiet är stängt.


Inglasning med fasta partier

Fasta partier är fönster i olika höjd som ej är öppningsbara. Fast fönster måste inte vara fyrkantiga, de kan t.ex. vara kilformade. Det blir oftast bättre om en inglasning får följa formen.

De kan användas som ljusinsläpp på en sida där man valt panel som insynsskydd, som överljus ovanför skjutdörrar om man ska bygga med sadeltak eller som fullhöjds fönster i ett hörn.




Rita själv eller få hjälp

Många har förmågan att göra en enkel skiss på hur de vill ha det. Fantisera och skissa tillsammans. Skissen kan sedan medtagas till uterumsförsäljaren som rådfrågas och kanske hjälper till att förbättra skissen om så behövs för att funktionen på Ditt uterum ska bli så bra som möjligt. Om Du vill bygga stort eller med en avancerad konstruktion är det en fördel att kontakta en arkitekt. Han bör kunna realisera Dina drömmar.


För återhämtning av krafter

Ett inglasat uterum kommer att bli en ny samlingsplats för hela familjen. Här kan Du bjuda Dina vänner på en god middag, kanske med grillat. Det kommer att bli en plats där Du kan finna lugn och ro. Här kommer Du att kunna återhämta Dina krafter.

Planera väl - det är det värt!


Lycka till!